Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere besin gruplarından ve bu grupların faydalarından bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz üzere beslenmemizde yer vermemiz gereken 4 farklı besin grubu vardır. Bu gruplar tahıl grubu, et grubu, süt grubu ve sebze ve meyve grubudur.

Besleyici değerleri yönünden dört besin grubu altında toplanan bu besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile yeterli ve dengeli beslenme sağlanır.

SÜT GRUBU :

Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynirden oluşan besin grubudur. Sindirim sistemini düzene sokar. Diş çürüklerine karşı koruyucudur. Sağlıklı bir kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumdan zengindir. Özellikle kefir, probiyotikten zengin olduğundan bağışıklığı güçlendirir. Bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca beyin gelişimi için de süt ve stü ürünleri elzemdir.

TAHIL GRUBU:  

Çorba, tüm ekmek çeşitleri, pilav, makarna, şehriye, yulaf, simit, poğaça vs. tahıl grubu besinlerdir. Günlük karbonhidrat ihtiyacımız, genel beslenmemizin yaklaşık %50’sini oluşturur. Tahıl grubu vücudumuzun enerji kaynağıdır. Tam tahıllı besinler, yulaf gibi lif içeriği yüksek besinler bağırsaklarımızın düzenli çalışmasına neden olur.

 

ET GRUBU:

Kırmızı et, tavuk, balık, kurubaklagiller ve yumurtadan oluşan besin grubudur. Hayvansal protein kaynaklarımızdır. Hatta yumurta proteini, anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Tüm et grubu protein, B vitamini, demir ve çinko açısından zengindir. Ancak çay, kahve gibi kafein içeren içecekler demirin düşmanıdır diyebiliriz. Yemek üzerine içilen çay ve kahve vücuttaki demir emilimini engeller. Ancak demir emilimini artırmanın yolu C vitamininden zengin beslenmektir.

SEBZE VE MEYVE GRUBU:

Tüm sebze ve meyveler vitamin, mineral ve lif açısından zengindir. Gün içerisinde ortalama 5-7 porsiyon meyve ve sebze tüketimi gerçekleşirse yeterli vitamin ve mineral alınmış olur.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, iyi haftalar dilerim.

Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]