Bu şehir bir türlü uzun soluklu proje üretemiyor, geleceği doğru planlayamıyor. Son günlerin tartışma konusu, şehir merkezinde yer alan eğitim binalarının yıkılarak, yerlerine otopark yapılması!

Bu hususta geçtiğimiz günlerde ufak çaplı bir tartışma oluştu. Gelişen olumsuz tepkiler üzerine bu fikir geri çekildi diye düşündüğümüz bir anda Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında MHP grup başkan vekili Erkan Etçioğlu Atatürk ortaokulunun yıkılıp, otopark yapılmasına destek vereceklerini bildirmiş.

Etçioğlu bu desteği şartlı ortaya koymuş, “ o alanda otopark yapılsın ticarethane yapılmasın.” Çark caddesi ve o bölgenin otopark ihtiyacı var bu kesinlikle doğru bir tespit ama bu eksikliğin giderilmesinin yolu eğitim kurumunun yıkılması değildir, böylede olmamalıdır!

Bu şehrin problemi, günlük düşünmek ve günü kurtarmak üzere projeler geliştirmek. Onun içindir ki bu güne kadar ortaya koyulan irili ufaklı projeler hak ettikleri karşılıkları bulamamıştır. Atatürk ortaokulunun yıkılması otopark yapılması fikri neresinden bakarsanız bakın anlaşılır gibi değil. Etçioğlu’nun bu fikre destek veriyor olmasının da ölçüsü anlaşılır gibi değil!

Gelişmiş batı toplumlarında ilköğretim binaları başta olmak üzere tüm okullar şehirlerin merkezlerindedir. Hatta ilköğretim düzeyindeki okulların birçoğu yüksek duvarlar örülmeden hizmet vermekteler.

Bunun da en önemli gerekçesinin öğrenmeye başlayan çocuğun salt eğitimi okul binası içinde değil bizzat hayatın içinde yer alması günlük yaşamın içinde tutularak eğitilmesi gerekliliği işaret edilmiştir.

Batı toplumları bu gerekçe ile okul binalarını şehirlerinin merkezinde inşa etmişler, biz ise basit bir gerekçe ile böylesi önemli binaları yıkıp yerlerine otopark inşa etme çabasına giriyoruz, anlaşılır gibi değil!

Otopark ihtiyacı var ve bunun telafi adresi Atatürk ortaokulunun bulunduğu alan değildir. Adapazarı Belediye binası ve aynı alanda bulunan yıkım kararı alınan binanın bulunduğu alana yer altı otoparkı yaparsınız ve sorununuzu da çözmüş olursunuz!

Bu sorun bu denli önemliyse daha dün inşa ettiğiniz alanda bunu niçin düşünmediniz! Valilik Konağının olduğu alana İmam Hatip Lisesi inşa edeceğinize, otopark yapsaydınız! Kaldı ki o alana bina yapılmasının hiçbir tarafı doğru değil, yeşil alanın katledilmesi ve bina yapılmasına o günlerde de itiraz etmiştim, bugün de aynı şerhi koyarım!

Mesele otopark zorunluluğu ise farklı alanlar geliştirilebilir. Bunun adresi Atatürk Ortaokulunun yıkılması asla olamaz, olmamalı da!

Şehir merkezlerinde bulunan hiçbir eğitim binası yıkılmamalı yerleri değiştirilmemeli!

Artık günü kurtarma çabalarından vazgeçin, uzun soluklu geleceği planlayan projelere yönelin!

Etçioğlu dahil tüm belediye kadrosu bu meseleyi bir kez daha düşünüp yanılgıdan geri dönmeliler!

Olumlu ve katkı koyan muhalefet anlayışı bu olmalı!

Aksi halde bu yaptığınıza belediyecilik denmez!

[email protected]