Balık hafızalı olunca, dünü çok kolay unutuyoruz en azından kendi adıma söylüyorum. Aylar, yıllar değil geçmişe dair günleri de hatırlamaz olduk.

CHP İl Başkanı Ecevit Keleş önemli bir hatırlatmada bulundu, “BMC’nin arsası ne olacak?” diyerek yakın tarihe dayanan Karasuda ‘ki dev yatırım ve Türkiye’nin gelecek 50 yılına imza atacak BMC’nin temel atma töreni ve yaşananlar.

Göz atmakta ve hafızayı sorgulayıp tazelemekte fayda var;

14 Ocak 2019 tarih yerli ve milli otomotiv devi BMC’nin Karasu fabrikasının temel atma töreni gerçekleştirildi.

Törene, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve bürokrasinin üst düzey temsilcileri ile önemli iş çevreleri iştirak etti.

Savunma sanayimizi bir üst lige taşıyacak ürettim ve teknoloji üssü diye sunumu yapıldı.

Törende konuşma yapan R. Tayyip Erdoğan “Şehrimiz ve geleceğimiz adına bugün tarihi bir adım atıyoruz. Tank fabrikası, zırhlı araç ve askeri-ticari kamyon fabrikası, hızlı tren ve metro fabrikası gibi pek çok üretim hattı bulunuyor. Toplam yatırım büyüklüğü 500 milyon dolara ulaşacak tüm etapları faaliyete geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacak” dedi.

BMC yönetim kurulu üyesi T. Yasin Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada ülkemiz adına tarihi bir güne tanıklık edildiğini belirterek “Bugün 3 bin kişilik bir ekiple askeri zırhlı araç, asker, taktik ve lojistik araç; tank, otobüs, ticari araç; raylı sistem ürünleri; kara ve hava motorları ve şanzıman alanlarında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sakarya Karasu’da gelecek 50yılı kurgulayacağız. İhracatımızı artırabilmek için 222 hektar alan üzerine kurulu ve fazlar halinde 500 bin metrekare kapalı alana ulaşacak olan BMC Üretim ve Teknoloji üssünün temellerini attık. 2023 yılına kadar üssümüz tamamlandığında, tüm faaliyetlerin toplamında yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Türkiye ekonomisine yıllık 5 milyar dolar katma değer üreteceğiz. Planlarımızda bu kısmı 2019 yılı sonuna kadar tamamlanıp, 2020 yılı başında faaliyete geçirmek var.” Dedi.

Balık hafızalı olduğum için olsa gerek çokta geride olmasa da anlı şanlı temel atma törenini, devletin en üst düzey katılımcılarını ve verilen sözleri unutmuştum.

Oysaki geçtiğimiz günlerde “Tosyalı Holding” Ethem Sancak ve Talip Öztürk’e ait olan BMC’nin 50,1’lik hissesini satın aldığında tekrar gündem olmuştu.

Hisse devrini takiben “Tosyalı Holding” zemin bozukluğunu gerekçe göstererek yatırımdan vaz geçtiğini duyurmuştu.

Tüm bunlara rağmen herkes gibi bende BMC’nin Karasuda ki serüvenini unutmuştum. Balık hafızaya sahip olduğumu bu sayede görmüş olmakla, durumu kabullenmiş durumdayım.

Keleş “Şimdi sormak istiyorum bu yatırımda ‘zemin bozuk’ diyerek vazgeçildiyse zeminin bozuk olduğu önceden neden tespit edilmedi? Yatırım iptalse BMC’ye 49 yıllığına devredilen 2 bin 200 dönümlük arazinin akıbeti ne olacak? Hissenin yarısından bir fazlasını milyon dolarlar verip alan Tosyalı Holding buraya hobi bahçesi mi yapacak, yazlık tatil yeri mi yapacak, piknik alanına mı çevirecek burayı yoksa futbol sahası mı yapacak? Özünde millete ait olan bu vatanın toprakları BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne 49 yıllık bu tapudan vaz geçecek mi? BMC ya da Tosyalı, 49 yıllık bu tapudan vaz geçecek mi?” diye sorarak başta Sakarya kamuoyu olmak üzere tüm Türkiye’ye sunumu yapılan yatırımın akıbeti merak edilmekte.

Açıkçası ne oldu çok merak etmekteyim, kısa zaman önce beylik ifadelerle ülkenin Savunma Sanayi’nin gelecek 50 yılını planlayan ve döviz girdisi düşünüldüğünde, belki de ilklerde yer alacak böylesi devasa bir proje zemin gerekçe edilerek durdurulmasa gerek.

Ya da bu gerekçe inandırıcı gelmedi bana, devletin en üst katılımı ile temsil edilen ve geleceği tayin edeceği düşünülen, bu ağırlıkta bir yatırım tesadüfler üzerinden nasıl olurda planlanır.

Rastgele ben yaptım anlayışı olabilir mi bu mümkün mü?

Zemin etütleri gerçekleşmeden 500 milyon dolar olarak düşünülen yatırım gerçekleştirilir mi, özellikle bugünün şartları düşünülürse hele ki deprem bölgesi ve asrın deprem felaketini yaşamış bir bölgede, deprem yönetmeliğini hiçe sayarak bir yatırım nasıl planlanır.

Olacak şey değil, kendinize yaşayacak küçük bir konut dahi zemin etüdü yapılmadan yatırım gerçekleştiremediğiniz bir bölgede böylesi bir yatırımın temelleri nasıl atıldı.

Hafıza problemim olduğu kesin ama okuduğumu anlama sorunum yok!!

Temel atma aşamasında sorun edilmeyen zemin sorunu, bugün niçin edildi.

CHP İl başkanının merak ettiği gibi bende merak etmekteyim arazinin akıbeti ne olacak, bugüne dek olan yatırım bedeline ilişkin tazminat vs. ödenir mi, Tosyalı Holdinge ödenecek bedel var mı?

Kamulaştırılan alanlar, mera vasfından dönüştürülen alanların akıbeti ne olacak?

Yine çöp olmuş, çürümeye terk edilmiş bilindik manzaralar, “Nereden, Nereye”!!