Yemek yedikten sonra pantolonunuz sıkmaya başlıyor, çok fazla yemediğiniz halde oluşan bu şişkinlik size kötü hissettiriyorsa yalnız değilsiniz. Bu şikayetlerin arkasında yatan sebeplerden birinin de SIBO, yani ince bağırsaktaki zararlı bakteri artışı olabileceğini biliyor muydunuz? Doğru bir diyetle bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Bağırsaklardaki bakteri florasının bozulması sonucunda oluşan bu hastalık her 100 kişiden 20'sinde görülüyor. Beslenmede dikkat edeceğiniz bazı noktalarla SIBO'nun neden olduğu şişkinliğin önüne geçebilirsiniz. İnce bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi anlamına gelen bir kısaltma olan SİBO, normalde kalın bağırsaklarda bulunması gereken çeşitli bakteri tiplerinin ince bağırsaklara geçerek burada çoğalmasıdır. Midenin asidi olan gastrik asit salgısı azalınca ince bağırsağın yüzeyinde bakterilerin aşırı üremesine sebep olur.

B12 EKSİKLİĞİNE NEDEN OLABİLİR


Çok fazla sayıda ya da yanlış tipteki bakterilerin ince bağırsaklarda bulunması gıdaların sindirimini veya emilimini bozduğundan beslenme yetersizliklerine yol açabilir. Bu bakteriler özellikle B12 vitamini gibi B vitaminlerini alıp bunların kendi hücrelerimize ulaşarak emilmesinin önüne geçerler.

ISRARCI SİVİLCELERİN SEBEBİ SIBO OLABİLİR


Şiddetli aknesi olan kişilerde, bağırsak fonksiyonunu bozan ince bağırsak bakteri üremesi olma ihtimali 10 kat daha yüksektir. Bu kişilerde bağırsak geçirgenliği de yüksektir bu da aynı zamanda cilt gibi başka yerlerde de inflamasyona neden olan, vücut sistemlerinin içine daha zararlı bakterileri sokar.

DÜŞÜK FODMAP DİYETİ SEMPTOMLARI AZALTIYOR


SIBO semptomlarının birincil tedavisi antibiyotiklerdir; fakat güncel çalışmalar, doğru beslenmenin aşırı bakteri üremesini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle düşük FODMAP diyeti önem kazanıyor.


Düşük FODMAP, aslında üç aşamalı bir eliminasyon diyetidir. İlk olarak, yüksek FODMAP içeren yiyecekleri beslenmeden çıkartılır. Ardından, hangi besinlerin semptom yarattığını görmek için onları yavaşça yeniden beslenme planına dahil edilir. Semptomlara neden olan yiyecekleri belirledikten sonra, bu besinlerden kaçınabilir veya sınırlandırabilirsiniz. Diyetin eliminasyon kısmı iki-altı hafta süresince uygulanabilir, daha sonra her üç günde bir, herhangi bir belirtiye neden olup olmadığını görmek için diyetinize birer birer yüksek FODMAP içeren yiyeceği ekleyebilirsiniz. Süt, yoğurt, tahıl, ekmek ve kraker gibi buğday bazlı besinler, fasulye, mercimek, enginar, kuşkonmaz, soğan ve sarımsak gibi bazı sebzeler elma, kiraz, armut ve şeftali gibi bazı meyveler yüksek FODMAP içeren besinlerdir. Yumurta, et, badem sütü, pirinç, kinoa ve yulaf gibi tahıllar, patlıcan, patates, domates, salatalık ve kabak gibi sebzeler, üzüm, portakal, çilek, yaban mersini ve ananas gibi meyveler ise düşük FODMAP içerir.