Medine-i Münevvere de nazil olan Bakara suresinin 255. ayetinin fazileti hakkında hamdolsun birçok hadisi şerif bizlere ulaşmıştır. Özellikle beş vakit namaz kılanların tesbihat öncesinde bu ayetleri okuması üzerinde durmak gerekir. Namaz sonlarında okunan iki grup ayet daha vardır. Sabah ve akşam namazlarının sonunda okunan Haşr suresi son üç veya dört ayet ile yatsı sonrası okunan bakara suresinin (2/285-286) son iki ayeti kerimesidir. Bu üç grup ayet hakkında düşünmek gerekir. Haşr suresinin (59/21-24) son üç ayeti ile ayete’l kursi bizlere Allahu tealayı öğretmekte ve tanıtmaktadır. Diğerinde ise iman hakikatlerini öğretirken, dua ve duanın nasıl yapılacağı öğretilmektedir.

Bu ayetleri okuma salt metin ve harf tekrarından ziyade anlam ve sorumluluk açısından bir okuma olmalıdır. Müminin günlük virdi ve bir anlamda andı, marşı olarak ortalama beş kez tekrar ettiğimiz ayetler bizim düşünce ve amel dünyamıza neler katmaktadır? Ayete’l kursi ve haşr suresinde ki bu ayetler de sadece Allah’tan bahsedilmesi saf bir tevhid imanını öğretmektedir. Ayetel kursi (2/255) Kelimei tevhid ile başlamakta ve sonunda ise O’nun pek yüksek ve pek büyük olduğu öğretilmektedir. Bu sebeple Bakara suresine Suretu’l Kurside denmektedir.

Elmalılı Tefsirinde bu konu şöyle anlatılır: “Nitekim aleyhissalâtü vesselâm «Kur'anda â'zamı âyet ayetü’l kürsîdir. Bunu her kim okursa Allah o saat bir Melek gönderir ertesi güne kadar hasenatını yazar ve seyyiatını mahveder, bu âyet bir evde okunsun da şeytanlar onu otuz gün bırakmasın olmaz ve kırk gün ona ne sahir ne sahire girmez, ya Ali! bunu evlâdına ve ehline ve komşularına öğret bundan büyük bir âyet nazil olmadı.». «Her kim salevâtı mektubenin  (farz namazların) her birinin arkasında ayetelkürsîyi okursa onu ölümden başka Cennete girmekten menedecek hiç bir şey kalmaz -ya'ni ölünce doğru Cennete gider- ve ona ancak sıddık veya abid olanlar devam eder. Ve bunu her kim yatağına yatarken okusa Allah onu kendisine ve komşusuna ve komşusunun komşusuna ve etrafındaki hanelere emin kılar», «seyyidi eyyam yevmi Cum'a, seyyidi kelâm Kur'an, seyyidi Kur'an Suretü’l Bakare, seyyidül Bakare de âyetü’l Kürsîdir» buyurmuştur.”

Ayete’l Kursi üzerinde okumalar ve düşünerek kulluğumuzu şekillendirmeler yapmalıyız. Ayet mealinden sonra kısacık bir hatırlama ve hatırlatma:

Allah, O’ndan başka tanrı yoktur; (tevhid dersin tarifi verilmektedir)

Diridir, her şeyin varlığı O’na bağlı ve dayalıdır. (varlığı daim ve varlığın dayanağıdır)

Ne uykusu gelir ne de uyur. (Noksanlık arız olmaz)

Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. (mülkün yegâne gerçek sahibi)

O’nun izni olmadıkça katında hiçbir kimse şefaat edemez. (tüm yardım yetki ve izni sadece O’nundur)

Onların önlerinde ve arkalarında olanları O bilir. (Bilmediği hiçbir şey yoktur)

O’nun ilminden hiçbir şeyi -dilediği müstesna- kimse bilgisi içine sığdıramaz. (İlimde onunla rekabet edilmez ancak izniyle kapı aralanır)

O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine almıştır. (Kudretinin sınırı yoktur)

Onları korumak kendisine zor gelmez. (Varlığın sorumluluğu O’na ağır gelmez)

O yücedir, mutlak büyüktür. (Secde ve rükûda bu isimlerle anılır ve anlaşılır, hayat da böyle yaşanılır)

            (Pazar sabahı Orhan Camii sohbetinde: Allah’ın nurunu nasıl söndürmek istediler?)  https://www.youtube.com/results?search_query=vaazevi