Atatürk İlkokulu 1956 yılından itibaren bugün bulunduğu şehrin kalbi diye tarif edilen Çark caddesinde eğitim-öğrenim hayatına devam ediyor.

1956 yılında, okulun bulunduğu alan o zaman belediye mezbahası olarak kullanılmakta iken, okul yapımı için Adapazarı Okul Yapım ve Onarım Derneği tarafından belediyeden satın alınarak yapılmış.

Atatürk İlkokulu’nun temeli 14 Ocak 1954 günü Sakarya Valisi Nazım Üner ve İl Milli Eğitim Müdürü Telat Ayhan tarafından atılmıştır.

Atatürk İlkokulu, 1956-1957 eğitim-öğretim yılında ilkokul olarak ana binada 125 öğrenci, 17 öğretmen, 1 memur, 2 hizmeti ile eğitim öğretime başlamıştır.

Okulun yaşadığı serüven, Atatürk İlkokulu sayfasında Tarihçe başlıklı bölümünde mevcut, öğrenmek isteyen ve geçmişi ile meşgul olmak isteyenler açıp okuyabilir.

1999 depremine kadar çeşitli dönemler ihtiyaca cevap veremediğinden ilaveler yapılmış, derslik sayısı artırılmış. Merkezde bulunan bir ilkokul için yetersiz kalmış ve her fırsatta ilaveler ile okulun büyütülmesi sağlanmış.

Benzeri gerekçeden dolayı spor salonu yapılmış.

Asrın felaketi ile başta spor salonu olmak üzere hasar gördü ve yıkımlar gerçekleştirildi. Kat alımları ve bir kısmı da prefabrike binada eğitim öğretime devam etmekte.

Kurulduğundan bu güne kadar çok önemli başarılara imza atmış ve her dönem şehrin en prestijli eğitim kurumu olma başarısını yakalamış, mezuniyeti ile marka değer oluşturmuş öncü eğitim kurumu. Şehrin merkezinde olma özelliğiyle de seçkinci okul yakıştırılması haklı gururunu yaşamış öncü okulumuz.

Şimdi ne yapılmak isteniyor, depremden kalma hasar gerekçelendirilerek yıkımı gerçekleştirilecek ve okulun bulunduğu alana katlı otopark yapılacak. Akıl erdirilecek gibi değil.

Bu fikrin ortaya ilk atıldığı Zeki Toçoğlu dönemi ki o günden itibaren her fırsatta itiraz eder yanlışlığını anlatmaya çalışırım. Bir dönem sessizlik hâkimdi, bahse konu proje unutuldu ya da rafa kaldırıldı diye düşünürken tekrar gündeme taşındı.

Geçtiğimiz günlerde yıkımın gerçekleşeceği ve otopark yapılacağı haberi servis edildi ki bunu sakın yapmayın, okul yıkarak yerine otopark yapmak gibi bir projenin sahibi olmak tarihi ayıptır.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye çağrıda bulunuyorum, böylesi gerçeklikten öte bir proje hayata geçirilemez. Okul yıkılarak otopark yapmak, dünyanın neresine giderseniz gülünç ve ayıplı karşılanacak bir durumdur.

Şu anda dünyada çoğu ülke eğitimden bahsedilirken Finlandiya’yı örnek alıyor.  Finlandiya eğitim sistemi incelendiğinde görülecektir ki; çocuklar birinci sınıftan itibaren okula yürüyerek veya bisikletle gidiyorlar. Bizde ki gibi servis uygulaması yok, şehir merkezleri başta olmak üzere yaşadıkları merkezlerde okullarını yapıyorlar.

Diğer bir deyişle çocuk ilkokul çağından itibaren bizzat yaşamın içerisinde yer alıyor. Eğitimi salt bina içerisinde diye sınırlandırmıyorlar ki benzeri uygulamayı birçok batı toplumlarında görmek mümkün. Her nereye giderseniz göreceğiniz manzara farklı değildir, şehrin merkezlerinde birçok okul örneğine rastlarsınız.

Biz ise ne yapmak istiyoruz, var olan okulu yıkarak alan kazanacağız ve otopark yapacağız, yapacağınız faaliyet okuldan daha fazla mı fayda sağlayacak.

Tam bir akıl tutulması örneği, her ne sebeple olursa olsun asla doğru değil. Okul yıkılarak yapılacak hiçbir faaliyet yıkıma masumiyet kazandırmaz, hele ki katlı otopark yapılacak olması ise vahşet diye tanımlanır.

Atatürk ilkokulunun yıkılması ile bir tarihi yok edeceksiniz, şehrin önemli simgelerinden birini ortadan kaldıracaksınız.

Birçok önemli mezun verdi, şehre dair aidiyet sergileyen isimler mezun edildi. Bugün bu vahşete niçin itiraz etmezler ya da ediyorlarsa da sesleri niçin gür çıkmıyor?

Atatürk İlkokulu mevcut yeri ile değerli, bir başka yerde çok daha iyisini yapsanız da aynı sonucu alamazsınız. Sakın ola yerinden oynatmayın, depreme güvenli bir yapı ise derdiniz bunu bulunduğu yerde de yapabilirsiniz.

Şehrin tarihini birer birer yok ediyorsunuz. Umarım Yüce, bu vahşete dur der…