Mühim olan aşık olmak değil o aşkı yaşamayı bilmek. İnce düşünerek, ilgilenerek, değerli olduğunu hissettirerek, herkesten farklı olduğunu göstererek… Aşk sadece hissetmekten değil yaşamak ve yaşatmaktan da ibaret. Ve aşk öyle bir his ki bunları talep etmekle de gelmez.

Aşk yüreğinizin eylemiyle karşı tarafa bıraktığınız bir dokunuştur. Tıpkı dudaklarınla tenine iz bırakmak gibi, kokladığın boynunda yatışmak gibi, sıcaklığını hissettiğinde kalp çarpıntılarının göğüs duvarını paralaması gibi…

Aşkı yaşamayı bilmeyen insanlar olan hislerinizi de heba ederler. Aşk varsa talep yoktur; arzu ve eylem vardır. Karşınızdaki insana size davranışları için istekte bulunuyorsanız şayet o ilişkide aşk yoktur; sevgi, bağlılık, bağımlılık veya tek taraflı bir aşk vardır. Aşık bir insana gece yatarken beni düşün diyemezsiniz o zaten sizi geceler boyunca gayriihtiyari düşünür. Benimle ilgilen diyemezsiniz çünkü kendi yüreğini doyurmak için sizinle ilgilenir. Bana vakit ayır da diyemezsiniz etrafınızda sizi görmek adına pervane olur.

Bir insanın size aşık olup olmadığını anlamanız için sizin teşvikinizle mi yoksa kendiliğinden mi size yaklaşım gösterdiğine bakın.

Bir insanın size karşı hisleri varsa adımları da vardır. Ama az ama çok… İlişkilerinize kendi hislerinize göre değil karşınızdaki insanın hislerine göre yön verin. Size bir adım atan insana on adım atmak varlığınızı değersizleştirir ve karşı tarafı bezdirir. Adımlarınızı karşınızdaki insana göre atmalısınız. Azsa az çoksa çok. Bu davranış şekli sizin birlikteliğinizdeki kurtarıcınızdır. Çünkü karşınızdaki insana gereğinden fazla değer vermemiş olacaksınız ki bu da sizin ileri ki zamanlarda yıpranıp harap olmanıza mani olacaktır.

İnsanların çoğu fazla değer verdiği için kaybederler. Sorun bilinenin ve savunulanın aksine karşı tarafta değil, fazla değer veren tarafta yani sizdedir.

Herkes kendi anladığı, kendi ihtiyacı olanı, kendi bildiği, kendi hak ettiği, kendi kapasitesi kadarını değerlendirebilir. Sizin bir insana fazla değer yüklemeniz yalnızca üzülme katsayınızı artırır. Fazla olan her şey değersizleşip çöpe gider, az olan her şey ise çabaya dönüşerek kişiyi yorar unutmayın. Kararında olmak önemlidir. Bu yüzdendir ki insanlara anladığı kadarını verin ve sözlere değil davranışlara göre tutum sergileyin.

Sevgilerimle…