Ülkemizde durum değerlendirmesi yapmak, bulunduğumuz şartları dile getirmek suçlanır hale geldi, veriler ile ortaya bir sonuç çıkarıyorsun suçlu oluyorsun, algıcı oluyorsun..

Süt pahalı diye ineği suçlayamayız..

Bazı kesimler ile aynı topraklarda yaşamadığımızı düşünüyorum. Kiralar çok yüksek oldu diyorum. ‘’Hayır, internete gir bak uyguna evler var’’ deniyor. Anlamakta güçlük çekiyorum. Şimdi yine bazı araştırmaları aktarmak istiyorum.

Tedavi olup iyi olmak istiyorsak önce hastalığı kabullenmemiz gerek.

Ev sayısı artmıyor, mahkemelerde ki dava dosyaları artıyor.

Bazıları kabul etmese de Türkiye’de konut fiyatlarına fahiş rakamlara geldi, insanların ev sahibi olmaları da artık güçleşti.

Asgari Ücretliler Kaç Yıl Çalıştıklarında Ev Satın Alabilirler ?

Mayıs 2020’da asgari ücretli bir çalışanın konut satın alabilmesi için herhangi bir harcama yapmadan maaşının tamamını biriktirerek 61 ay birikim yapması gerekiyordu. Bu süre de yaklaşık 5 yıl oluyordu. Ancak arada geçen sürede asgari ücrete zam yapılmasına karşın ev sahibi olabilmek için asgari ücretlilerin çok daha uzun yıllar beklemeleri gerekmeye başladı. 2022 yılının Haziran ayına göre 121 ay yani yaklaşık 10 yıl çalışarak asgari ücretliler tüm gelirleri ile ev sahibi olabiliyordular.

Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmasının ardından ev sahibi olabilme sınırları da değişti. Asgari ücretliler şu anda 108 ay yani 9 yıl boyunca tüm kazandıklarının tek kuruşunu harcamadan biriktirmeleri halinde ucuz konutlardan satın alabiliyorlar. Asgari ücretlilerin gelirlerinin tamamını biriktirme gibi ihtimalin hayatın olağan akışına uygun olmamasından dolayı bu süre 2 veya 3 kat yükselebiliyor.

Asgari ücret 2.825 TL olduğu dönemde bu kazancın yüzde yüzde 50’si ile ev kiralayabilmek mümkündü. Ancak asgari ücret 5.500 TL’ye çıktıktan sonra artık bu kazancın yüzde 92’si ile ev kirası ödenmeye başlandı. Kira fiyatları asgari ücretin üzerinde arttı ve alım gücünün ne kadar azaldığı bu veri ile ortaya konuldu.

Yapılan araştırmada konut fiyatlarının yıllar içerisinde ne şekilde arttığına dair veriler de paylaşıldı. Buna göre konut fiyatları Eylül 2017 ile Mayıs 2020 arasında düşük bir hızla arttı. O dönem ortalama konut fiyatları 127 Bin TL’den 143 Bin TL’ye yükseldi. Ancak daha sonra kamu bankalarının düşük faizle konut kredisi vermeye başlamalarıyla beraber konut fiyatlarının artış hızı arttı. Aralık 2021’e kadar konut fiyatları şiddetli bir şekilde yükseldi. Ortalama konut fiyatları 289 Bin TL’ye kadar çıktı. Ağustos 2022’de ise ucuz konutların ortalama fiyatı 594 Bin TL’ye kadar çıktı.

Asgari ücretlilerin yıllar içerisinde maaşlarının ne kadarının kiraya gittiği de araştırmaya konu oldu. 2+1 90 metrekare bir konutun kirası 2017 yılında asgari ücretin yüzde 82’sine karşılık geliyordu. Bu oran Ocak 2021’e kadar kademeli bir şekilde gerileyerek yüzde 50’ye kadar düştü. Ancak bu tarihten sonra kira fiyatları artmaya başladı ve asgari ücretteki kira harcaması payı da yükseldi. Aralık 2021’de asgari ücretin yüzde 83’ü kiraya harcanıyordu. 2022 yılına girerken asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması ile bu oran düşmeye başladı. Ancak Nisan ayında kira fiyatları ile asgari ücret eşitlendi. Kira fiyatının asgari ücrete oranı Mayıs ayında yüzde 119’, Haziran ayında ise yüzde 120’ye yükseldi. Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmasının ardından bu oran yüzde 92’ye geriledi.

Tedavi olup iyi olmak istiyorsak önce hastalığı kabullenmemiz gerek. Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..

Sakarya Konut Satış Verileri

Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %22,9 azalarak 113 bin 402 oldu.

Türkiye geneli konut satışları Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,4 artışla 1 milyon 57 bin 193 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %43,0 azalış göstererek 16 bin 970 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %15,0 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %25,7 artışla 228 bin 601 oldu.

Sakarya’da ise Eylül ayında bin 789 satış gerçekleşti, bir önceki yılın aynı ayında 2 bin 152 satış gerçekleşmişti.

Sakarya’da bin 789 satış içinden 251’i ipotekli (kredili) gerçekleşti.

Yabancılara Yapılan Konut Satış Rakamları

Yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %23,8 azalarak 5 bin 49 oldu. Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,5 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 795 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla bin 585 konut satışı ile Antalya ve 335 konut satışı ile Mersin izledi.

Sakarya’da ise yabancılara Eylül ayında 99 satış gerçekleşti.

Ocak-Eylül dönemlerinde ise Sakarya’da yabancılara yapılan toplam satış rakamı 1.054 oldu.

Eylül ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den bin 196 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 592 konut ile İran, 433 konut ile Irak 225 konut ile Almanya 207 konut ile Kazakistan vatandaşları izledi.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..