2021 raporu kapsamınca suçlarda artış yaşandığı gözlemlenirken Sakarya ili sahte para, sahte kimlik, kaçak akaryakıt, kaçak tütün gibi suç faaliyetlerinde ön planda olduğu gözlemlendi.

SAHTE KİMLİKTE 4 TUTUKLU!

2021 yılında yakalanan sahte paraların yüzde 75’ini Türk Lirası oluştururken, yüzde 25’ini ABD Doları, Euro ve diğer yakalamalar oluşturdu. Sakarya 2 bin 446 sahte banknot ile en çok sahte para yakalanan iller arasında 7. sırada yer aldı.
Sakarya ilinde sahte kimlikle bilirkişilik vasfı olmayan şahıslara bilirkişilik yaptırıldığı, bazı usulsüzlükler yapıldığı ve bu suretle haksız kazanç sağlandığı yönünde bulgulara istinaden gerçekleştirilen operasyonda hakkında işlem yapılan 28 şüpheli şahıstan 4’ü tutuklanmıştır.

35 BİN 96 LİTRE KAÇAK AKARYAKIT!

2021 yılı içerisinde il KOM birimleri tarafından ele geçirilen kaçak akaryakıtın piyasa değerinin yaklaşık 30 Milyon TL, engel olunan vergi kaybının yaklaşık 16.5 Milyon TL olduğu değerlendirildi. Ülkemiz genelinde kaçak akaryakıt yakalamalarına bakıldığında; sanayisi gelişmiş, akaryakıt üretim/depolama/iletim faaliyetinin yaygın olduğu ve limanı bulunan illerimizde yoğunlaştığı görülmektedir. Başta Adana ili olmak üzere kaçak akaryakıtta Sakarya 17. sırada yer alıyor. İlimizde 2021 yılında 35 bin 96 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi.

SAHTE TÜTÜN MAMÜLLERİ VE İÇKİ ELE GEÇİRİLDİ

KOM Birimlerimizce gerçekleştirilen etkin ve nitelikli operasyonlar, kara hudut sınırımızda alınan fiziki ve askeri tedbirler neticesinde ülke içerisine giren kaçak sigara miktarında azalma meydana gelmiş, bunun karşılığında ise doldurulmuş makaronda artış yaşanmıştır. Ayrıca doldurulmuş makaronun 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa derç edilmesi ile ele geçirilen suç unsurunda büyük oranda artış meydana gelmiştir.2021 yılında Sakarya'da 242 bin 500 adet doldurulmuş sahte makaron ele geçirildi. İlimiz bu alanda en çok sahte makaron ele geçirilen iller arasında 16. sırada yer aldı. Sakarya'da ayrıca, 2 bin 175 paket kaçak sigara, bin 17 litre ve 524 şişe kaçak içki ele geçirildi.

ÇEK-SENET TEFECİLİĞİNDE 25 OPERASYON

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde 13 Temmuz 2021 tarihinde ülke genelinde eş zamanlı olarak 25 il ve 120 adreste “Tefecilik-2” operasyonu gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında yapılan çalışmalarda pos tefeciliği ve çek-senet tefeciliği yaptıkları belirlenen şüphelilerden 7’si tutuklandı. Sakarya'da 1 organize suç örgütüne operasyon yapılırken, 3 adet de silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu yapıldı. Gamze Usta

Editör: Haber Merkezi