İl Müdürü Kaşkaş, eğitimde evimizde afet öncesi yapmamız gereken tehlike avın konusunu işledi.

TEHLİKE AVI NEDİR, NASIL YAPILIR?

AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, “Evimizde «Tehlike Avı» yapıp; risklerimizi azaltmalıyız. Çünkü ülkemizde depremlerdeki yaralanmaların en az yüzde 50'si ve ölümlerin ise yüzde 3'ü yapısal olmayan risklerden kaynaklanmaktadır. Bunlar eşyaların kullanımından doğan risklerdir. Yaşam alanlarımızda alınacak bazı basit tedbirlerle bu riskleri azaltmak mümkündür. Riskleri belirleyerek azaltmaya, yaşadığımız ve çalıştığımız mekânlarda Tehlike Avı yaparak başlamalıyız. Peki Tehlike Avı’nı nasıl yapacağız? Başlamadan önce şunu unutmamalıyız: Tehlike Avı çalışmasında tüm aile fertlerine düşen görevler olmalı ve ailenin en küçük bireyinin de bu çalışmaya katılımı sağlanmalıdır.

TEHLİKELERİ TESPİT EDİN: EVİMİZDEKİ TEHLİKELER NELER?

Riskleri Belirleyin: Bir sarsıntı olsa bana burada ne zarar verebilir?, Yatağımızın yanında duran gardırop devrilince üstümüze düşer mi?, Kütüphanemiz devrilince kime zarar verebilir?

Azaltın: Fazlalık eşyalarınızı ihtiyaç sahiplerine verin. Daha sonra kullanmak üzere sakladığınız boya, tiner vb. yanıcı maddeleri tutmayın. Çevreyi kirletmeyecek şekilde bertaraf edin.

Yerlerini değiştirin: Düşerek yolunuzu kapatabilecek eşyaların yerini değiştirin. Kapı arkasında halı, merdiven, ütü masası vb.

EŞYALARINIZI SALLANTIYA KARŞI SABİTLEYİN!

Her gün yaşadığımız alanlara bu gözle baktığımızda çok farklı riskler belirleyebiliriz. Tehlike Avı yaparken güvenli yerleri de belirleyin. Böylece deprem sırasında durabileceğiniz yerlerin sayısını da arttırmış olursunuz. Deprem olması halinde her oda için neresinin daha güvenli olduğunu belirleyin ve bunu aile üyeleri ile paylaşın” dedi. Ahmet ŞAFAK

Editör: Haber Merkezi