Ben bu konu üzerinde yeterince durdum, düşüncelerimi ifade ettim. Konuya sadece kiralar üzerinden bakacak olursak işin çözümüne ulaşamayız..

Ekmek pahalı, fırıncılara düzenleme, sebze meyve pahalı, çiftçiye, halciye düzenleme olmaz..

Sorun buralarda değil herkesin bildiği sorun ENFLASYON..

Kiracıların hakları ile ilgili gerekenleri yeterince yazdım buradan

Ev sahipleri, kiracılar ile karşı karşıya kaldı, fırsatçılık yapan ev sahipleri var evet yok değil

Fakat tek geçim kaynağı kira geliri olan kişi, bir yıl önce market alışverişi yapabilirken, şu an yapamıyorsa, tek suçlu ev sahibi olamaz..

Ev sahibi ile kiracı arasındaki problemi özetleyecek olursam eğer..

‘’Nasreddin Hoca, kadılık yaparken bir gün bir ahbabı burnundan soluyarak gelmiş. Hasmı için söylemediğini bırakmamış. Sonra:

– Hocam, Allah aşkına söyle, demiş, haklı değil miyim?

Hoca ne yapsın?

– Haklısın, demiş.

Ahbabı sinirleri yatışmış olarak gitmiş. Onun hemen arkasından hasmı gelmiş. Bu defa da o başlamış atıp tutmaya, yok bana şöyle, yok böyle yaptı demeye. O da Hoca’ya sormuş:

– Haklı değil miyim?

Hoca:

– Vallahi çok haklısın, demiş.

Adam da sakinleşerek gitmiş. Tüm bunlara tanık olan Hoca’nın karısı bile bu işe şaşırmış kalmış.

– Senin kadılığında bir garip Hoca Efendi. İkisine de sen haklısın dedin. Hiç öyle şey olur mu?

Nasreddin Hoca hanımının yüzüne bakıp:

– Hatun, demiş, sen de haklısın! ‘’

Emlak Vergisinden Muaf Olabilirsiniz

Yarın, Emlak Vergisi ilk dönem ödemeleri için son gün (31 Mayıs)

Emlak Vergisini geciktirmeniz veya ödememeniz durumunda geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorundadır.

Emlak vergisinden, emekliler, işsizler, ev kadınları, engelliler, şehit yakınları ve gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor..

Emlak vergisi, her mahalle, sokak ve cadde için belirlenen değerler üzerinden konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2 oranında alınıyor.

Büyükşehirlerde ise konutlarda binde 2, işyerlerinde binde 4 oranında vergi ödeniyor.

Emlak vergisi peşin veya yılda iki taksit halinde ödeniyor, ikinci taksit kasım ayında ödeniyor.

Emlak vergisini süresinde ödemeyenlerden aylık yüzde 1.6 gecikme cezası alınıyor.

Hiçbir geliri olmayanların, gelirleri sadece emekli aylığından ibaret olanların, engellilerin, şehit yakınlarının ve gazilerin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Yeni emekli olanlar veya dul - yetim aylığı bağlatanların emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için bağlı bulundukları ilçe belediyesine başvurarak “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” doldurmaları gerekiyor.

Ev kadınları, işsizler başta olmak üzere geliri olmayanlar ise “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi” doldurarak belediyelere vermeleri halinde emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler.

Bu yıl ilk defa konut alanların emlak vergisi muafiyeti gelecek yıl başlayacak. Evin bu yılki vergisinin satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor.

Yeni emekliler ise muafiyetten, emekli oldukları tarihi izleyen yıldan itibaren yararlanabiliyorlar.

Dolayısıyla geçen yıl emekli olanlar ilk kez bu yıl muafiyetten yararlanabilecek. Bu yıl içinde emekli olanlar ise gelecek yıldan itibaren muafiyetten yararlanabilecekler.

Emekliler, engelliler, şehit yakınları ve gaziler ile hiçbir geliri olmayanların muafiyetten yararlanabilmeleri için konutun brüt 200 metrekareyi aşmaması ve tek meskene sahip olmaları gerekiyor.

Başka bir meskende hissesi olanlar, tek meskenin yanı sıra ikinci evi bulunanlar muafiyetten yararlanamazlar.

Çalışan Emekli Muafiyetten Yararlanamaz

Emekli olduktan sonra da çalışmaya devam edenler, sadece bir meskenleri de olsa emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar.

Sahibi olduğu tek meskeni kiraya verip kendisi kirada oturanlar muafiyetten yararlanabilir iken evini kiraya verip eşinin ya da çocuklarının evinde yaşayanlar muafiyetten yararlanamazlar.

Eşinin ya da çocuklarının evinde yaşayan emekliler boş duran meskenleri için ise muafiyetten yararlanabilirler.

Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve arazisi olan emekliler, bu taşınmazlardan gelir elde etmedikleri sürece tek meskenleri için vergi muafiyetinden yararlanabilirler.