Çevremde de sıklıkla duyduğum apartman ve sitelerin altına açılan kafe, restoran, tarzı yerlerin bina ortak alanlarının kullanımıyla alakalı sorunlar var

Özellikle pandemiden sonra kafe, restoran gibi işletmeler için mekânlarının önlerindeki açık alanların kullanımının kendilerine ait olması daha da önem kazandı. Serdivan başta olmak üzere birçok site ve apartmanın altında artık restoran, kafe, pastane gibi yerler var.

Bina girişlerinde kafelere ait tente, kış bahçesi eklemeler görmek mümkün..

Peki bu işgale sebep olan, çoğu zaman bina sakinlerini rahatsız eden bu konunun detayına bakacak olursak..

Kat Mülkiyeti Kanunu 16. maddeye göre aksine sözleşme yok ise, kat malikleri ortak alan yer ve tesisleri arsa paylarıyla orantılı olarak kullanma hakkına sahiptirler.

Eğer bina altındaki dükkânın önündeki veya başka bir alanı sadece bir ya da birkaç bağımsız bölüme tahsisi istenirse bunu tapudaki, belediyedeki resmi belgelerde gösterilmesi, o işyerine tahsis etmiş olmamız gerekir.

Apartman ve sitelerde yaşayanların aralarında sözleşme niteliğinde olan ve uymak zorunda oldukları yönetim planlarıyla da tahsis yapılabilir.

Böyle bir tahsis yapılmamışsa işyerinin o yeri kullanabilmesi için Kat Malikleri Kurulu’nun oybirliğiyle verecekleri karar üzerine yöneticiyle işyerinin işletmecisi arasında sözleşme yapılması gerekir.

Tahsiste sözleşme de yoksa işyerini işletenler bahçeyi diğer maliklerin kullanımını engelleyecek şekilde diledikleri gibi kullanamazlar.

Aksi halde, maliklerden biri bile dava açarak, bahçeye yapılan müdahalenin önlenmesini isteyebilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesi uyarınca, bir kat maliki, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan ortak yerlerde inşaat, onarım ve tesis yapamaz. Tente yapılması da, diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasına bağlıdır.

Ancak yazılı rıza olsa bile, yapılan tente vb. tesisin diğer komşuların görüntüsünü bozacak veya onlara başka bir şekilde rahatsızlık verecek şekilde olmaması gerekir. Somut her olayda yönetim planına da bakmak gerekir.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..