Anksiyete genellikle tehdit edici bir duruma sağlıklı bir yanıttır. İnsanın günlük sorunlarıyla bas edebilmesi için ve tehlikeli durumlarda hızlı karar verebilmesi için bir yardımdır. Ancak aynı zamanda zihinsel veya fiziksel bir bozukluğun belirtisi de olabilir. Yaşadıkları kaygı ve korku bazı insanlarda o kadar şiddetlidir ki yaşam kalitelerini sınırlar. Anksiyete bozukluğu sürekli ve aşırı uygunsuz bir endişe durumu gösterir. Bunların belirtileri yorgunluk, dikkat bozukluğu ve gece uyuyamama gibi birçok sorun olabilir. Fiziksel belirtiler ise baş ağrısı, kas ağrısı, yutkunma güçlüğü, terleme ve bulantı gibi birçok durumlar olabilir. Bu sorunun nedenlerinden birisi aşırı stresli bir yasam veya çocukluktan gelen bazı problemlerden oluşabilir. Anksiyete bozukluğu çok sinsi bir şekilde insani etkiler ve yetişkin yaslarında ortaya çıkar. Özetle bu hastalığı anlatmak gerekirse, tehlikeli durumlarda tehlike beklemek demektir.

 

İnsanlar birçok psikolojik rahatsızlıklar yasayabiliyor bu tür hastalığı yasadıklarında:

 

- Özgüvensizlik/değersizlik

- Gerginlik/Kaygı

- Çabuk yorulma

- Umutsuz hissetmek

 

Anksiyete tedavisinde, anksiyete ve kaygının farkını daha netleştirebilmek için bunların ikisini ayırmak gerekir. Anksiyete insanın yasadığı bir endişe durumudur, kaygı ise yaşanan bir duygudur. Anksiyete yasayan insanlar sürekli nedensiz bir tedirginlik hissederler ve sanki her an büyük olumsuz bir şey olacakmış gibi düşünürler. Bu duruma anksiyete teşhisini koyabilmek için en az 6 ayin çoğu günü yaşanması gerekiyor. Önemli nedenlerden biri ise bu hastalığın çocukluktan gelebilmiş olması. Çocuklar küçük yasta dünyanın kötü bir yer olduğunu öğreniyorlar, en çokta kaygılı ebeveynler olursa. Dikkatli olmaları öğretilirken, kaygılı bir şekilde bağlanıyorlar. Elbette kültür farkında büyük bir neden olabiliyor, bu kaygı durumu ülkeden ülkeye değişik algılanabiliyor.

 

Anksiyete Bozukluğu Tedavisinde Psikolog Desteği

 

Anksiyete bozuklukları tedavisinde psikologlardan destek almak çok önemlidir. Bu konuyla ilgili olarak izmir’de psikolog arıyorsanız İzmir Psikolog web sitesini https://www.aycaaktac.com/ adresinden ziyaret edebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz. Psikologlar anksiyete bozukluklarının tedavisinde psikoterapi yöntemleri kullanırlar. En etkili psikoterapi bilişsel davranış terapisidir. Burada, hasta korkusunun altında yatan veya hangi düşünce süreçlerinin yoğunlaştığını anlamayı öğrenir. Davranıştan kaçınmak bu temelde bilinçli olarak düzeltilebilir. Duyusal aşırı yüklenme durumunda, terapist eşliğinde hasta uzun süre ve yoğun bir şekilde kaygıya neden olan durumla karşı karşıya kalır. Hasta başlangıçta korkuyu çok net bir şekilde deneyimler, ancak daha sonra kendiliğinden azalacağını fark eder. Bu tür çatışma egzersizleri her zaman önceden tartışılır ve hasta bir egzersiz yapıp yapamayacağına veya daha az korkutucu bir egzersiz eklenip eklenmediğine kendisi karar verir. Bu şekilde, çok güçlü korkuları olan hastalar genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

 

 

Editör: Haber Merkezi