Seyyah Profesör ve Gazetemiz Köşe Yazarı Salih Şimşek nerede, ne zaman ve nasıl ilginç bir konu veya olay ya da bir yanlışlık görse dönmez sırtını, üzerine üzerine gider…
Prof. Şimşek’in bir özelliği de sosyal paylaşım sitelerini karış karış dolaşıp böylesine ilginç olayları yakalamak…
İşte öyle bir gezintide çıkmış karşısına eski bir banknot…
Hüzünlenmiş Salih Hoca…
Demiş ki
“Ne güzeldi (!) o günler... Hepimiz milyonerdik... Bir ekmeği 1.000.000 TL'ye alıyorduk. Paraya para demiyorduk. Ahhh günler ah! Bizi neden terk ettiniz”
Vay sen misin böyle söyleyen…
Hocaya katılanlar, katılmayanlar basmış marşa…
Tepkiler yükselmiş arşa…
İşte onları derlemiş Seyyah Hoca…
İstedik ki bu Pazar Filemiz’i farklı bir ürünle dolduralım…
Hal böyle olunca Hoca’ya gelen iletilerden doğan algı farklılığını sizinle paylaşalım istedik, isim isim ve orijinal haliyle…

Sedat Şahin: Hiç unutmam İstanbul’a Avrupa’dan arkadaşlarla bir tur düzenledik… WC, 1 milyon para (!). Dalganın bini bir para olduk…
Mustafa Çoban:  Bu paraya şimdi 20 tane tekne satın alınıyor. Paramız hak ettiği değeri kazandı çok şükür.
Yakup Köse: ‘Sıfırları atamazlar, atarlarsa kendimi taksimde asarım’ diyenler vardı üstat...
İbrahim Kalkan:  Yirmi TL şimdi yirmi milyon dolar mı alıyor ki, paramız değer kazansın... O zaman yirmi milyona 14 dolar alıyorduk, şimdi 10 dolar bile alamıyoruz. Ama paramız değer kazandı öyle mi? Durmak yok, AK seçmeni kandırmaya devam...
Mustafa Çoban:  Aldığın maaşta aynı zaten dimi o döneme nazaran.
İbrahim Kalkan:  Mesele maaş mı yoksa maaşınla ne aldığın mı? O günkü maaşınla ne kadar altın alıyordun bugün ne kadar alıyorsun? Hesaplayın da görün...
İbrahim Kalkan:  2005 18 milyon TL altının gramı, bugün 88 lira... Kârda mısın?
Mustafa Çoban:  10 lira 167.071 ruble yapıyor mesela bugün fark bu, eskiden 1 dolara karşı 1 milyon lira vardı, şimdi ikisi de 1, bunu demek istiyorum ben, değer kazandı derken. Paradan çok sıfır olması demek değerli olduğu anlamına gelmiyor. Eskiden 1 ekmek aldığınızda 100 bin lira veriyordunuz şimdi o değere ev alabiliyorsunuz.
İbrahim Kalkan:  2005'te bir öğretmen maaşıyla 38 gr altın alabiliyorken bugün sadece 24 gr altın alabiliyor... Daha başka örnek lazım mı?

İbrahim Kalkan:  Değişen ne mübarek... Fiyatlar artmamış mı? Paramız değer kazandı diyorsunuz ya yukarıda. Ne değeri kazanmış, onu soruyorum...

Mustafa Çoban:  Avrupa’da altın fiyatları nasıl peki oraları da kontrol ettiniz mi oralarda 1 öğretmen ne kadar altın alabiliyor 2005 e nazaran?

Mustafa Çoban:  Gold Price Per Gram in EUR 30.04 Almanya'da aynı fiyat, mesele altının değer kazanması.

İbrahim Kalkan:  Kontrol etmedim ama mesele Avrupa'nın ne kadar aldığı değil ki. Senin cebindeki paranın sıfırlarının atılmasıyla paranın ne kadar değer kazandığı... Avrupa'ya baksak ta bir şey değişmez çünkü doları baz almak lazım uluslararası dolaşım unsuru olarak...

Mustafa Çoban:  Ekonomi ile aranız nasıl bilmiyorum ama Almanya’daki öğretmen de 2005de 38 gram altın alıyorken şimdi 24 gram alabiliyor.

İbrahim Kalkan:  Sözün özü bizim paramızın değeri arttı mı size göre sıfırları atarak... Vallahi ben tarihçiyim ekonomist değilim ama sıfır atmayla paranın değer kazanmayacağını bilecek kadar da aklım var çok şükür...

Mustafa Çoban: Türkiye’de doları baz alarak sıfırları attı zaten. Doların basamak değeri 1 iken bizim neden 1 milyon denildi atıldı Uluslararası piyasaya ayak uydurmak için.

İbrahim Kalkan:  Başbakan yeterince insanımızın aklıyla dalga geçiyor, siz yapmayın bari... Bu milleti mal yerine koymayın lütfen...

Mustafa Çoban:  En azından İstiklal mahkemeleri kurarak kendi zihniyetinde olmayanları astırmıyor

İbrahim Kalkan:  Paramızın değeri falan artmadı yani. Sadece uluslararası alanda kolaylık sağlandı...

Mustafa Çoban:  Sizin gibi düşünenler oldukça sittin (60) sene bizim paramız değer kazanmaz.

İbrahim Kalkan:  Hoooop yine aynı terane, her yerden bir Atatürk düşmanlığı çıkarmak da size yakışırdı zaten... Bende Salih hocamın sayfasında olduğunuz için muhatap olmuştum ama yanılmışım... İyi günler...

Mustafa Çoban:  Bende paradan geçmişten bir şey yazdım siz olayı siyasete çektiniz bende fark etmemişim kusura bakmayın.

Salih Şimşek: Maşallah dostlarımız konuyu ciddi ciddi tartışıyorlar. Ben bunu paylaşırken olaya sadece mizahi yaklaşmış, paranın o günkü ve bugünkü Nominal Değeri'ni konu edinmiştim. Sadece bu kadardı!

Ahmet Erçil:  Değerli Asım Bey kardeşim; klavyenin şehvetine kapılıp, ağzına geleni yazan, üstüne üstlük yazdığını okuma zahmetine katlanmayan / süzgeçten geçirmeyen YAZAR OKUMAZLARIN sayısı artınca; böyle bir ortamda sağlıklı mizahî paylaşımlar ve sağlıklı beyin üretimi paylaşımlara; bilgilendiren ve düşündüren / aslında TEFEKKÜR ettiren demek gerek, galiba / kaliteli yorumlar yazmak, yazılan varsa da okumak bir hayli zor oluyor, gibi... Selâm ve saygılar, herkese!..

Kadir Yilmaz:  Hocam, iktisadi açıdan konuyu ele alıp paradan sıfır atılmasının itibari değer dışındaki etkilerini de yorumlasanız çok sevinirim. Bu konu hakkında ekonomi dersine giren hocalara soru sormama rağmen tatmin edici cevaplar alamadım. Paranın çok sıfırlı olması az sıfırlı olmasının itibari değerindeki değişimden ziyade ekonomide yarattığı mali etkilerinden bahseder misiniz?

Kadir Yilmaz:  Paranın itibari değeri ile ekonomik değeri aynı şeyler mi? Mustafa Çoban arkadaşım ekonomik bilgim az olduğu için soruyorum. Eskiden 20.000.000 TL ye kaç dolar alınıyordu. Şimdi 20 TL'ye kaç dolar alınıyor.
Paranın değer artışını şöyle olsaydı belki d... Paranın değer artışını şöyle olsaydı belki daha kolay anlardık.
1.200.000,00 TL'ye 1 dolar alınıyordu. Şimdi 2,1330 TL ye 1$ alınıyor.
1.200.000 TL bugün 1,2 TL olduğuna göre ve bugün dolar 2,13 olduğuna göre paranın değerinin artıp artmadığını ben göremiyorum. Siz ekonomi bilginizle anlatırsanız sevinirim.

Ahmet Atilgan:  Sonra da gidip 1 milyon liraya teşaşür ediyorduk.

Hüseyin aydın: Kadir Yılmaz kardeşim, aydınlanman için enflasyonla, devalüasyonu bilmek gerekir. Arz ve talep, üretim ve tüketim birde dışa bağımlılık çok önemli ekonomide… Şükür dün elden aldıklarımızı biz yapıyoruz üstelik birde satıyoruz. Dün paramız puldu, bu gün para... 5. sınıf ülkelerin paralarında çok sıfır vardır…

Hüseyin aydın: kadir yılmaz kardeşim aydınlanman için enflasyonla, devalüasyonu bilmek gerekir. Arz ve talep, üretim ve tüketim birde dışa bağımlılık çok önemli ekonomide… Şükür dün elden aldıklarımızı biz yapıyoruz üstelik birde satıyoruz. Dün paramız puldu bu gün para... 5. sınıf ülkelerin paralarında çok sıfır vardır…
Salih Hoca’nın nostaljik yaklaşımına ilgi gösterip yorum ve fikirleriyle katkı sağlayan yukarıda isimleri yazılı okuyuculardan gelen fikirlerin harman olduğu bin Pazar Filesi’ni boşaltalım istedik bir kez daha sizler için bugün…
Pazarınız bol, sağlığınız daim olsun diyerekten…