Selim Tan öncelik vereceği konuların Sakarya Adliyesi’nin şehir merkezinde yeniden yapılması ve Bölge Adliye Mahkemesi’nin bir an önce açılması olduğunu söyledi

15 YILLIK AVUKAT

-Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Adım Selim Tan, Sakaryalıyım, ilkokulu Kocaali ilçesinde, ortaokul ve liseyi Edirne İmam Hatip Lisesi’nde okudum. Daha sonra Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdim. Yaklaşık 15 yıldır Sakarya’da serbest avukatlık yapıyorum. Evliyim ve iki çocuğum var.

MERKEZE ADLİYE

- Neden baro başkanlığına aday oldunuz?

Ben son iki dönem Sakarya Barosu’nun yönetiminde bulundum. Bir önceki dönem Baro Başkan yardımcılığı görevini ifa ettim. Son dönemde yönetim kurulu üyesi olarak çalıştım. Bu dönem yine özellikle staj komisyon başkan yardımcılığı yaparak mesleğe yeni başlayacak genç arkadaşların eğitimine de katkıda bulundum. Bu çalışma dönemlerinde ciddi tecrübeler edindim. Bu tecrübelerim çerçevesinde baromuza kayıtlı meslektaşlarımızın mesleği icra ederken çektikleri sıkıntıları gidererek meslektaşlarımın önünü açmak için aday oldum. Örneğin meslektaşlarımızın yasal hakları olmasına rağmen birçok kurumda (tapu, nüfus, emniyet, belediyeler, diğer kurumlarımızda) işlerini halletmekte zorlandıklarını görüyoruz. Yine hepimizce malum olduğu üzere Sakarya Adliyesi hem yer bakımından hem vatandaşımızın adliyeye ulaşımı bakımından hem de kullanış bakımından yeterli değildir. Bu adliyenin tüm vatandaşlarımıza ve meslektaşlarımıza yararlı olacak şekilde merkeze yakın bir yere getirilmesi ve daha kullanışlı bir adliyenin yapılması için aday olduk. Yine ilimizde Bölge Adliye Mahkemesi kurulmasına karar verildi ve binası yapıldı. Bu adliye her şeyi ile tam olmasına rağmen açılamadı. Bu adliyenin açılmasının ilimize ciddi bir ekonomik gelir getireceği açıktır ve meslektaşlarımıza da yeni bir iş sahası sağlayacaktır. Ancak ne Sakaryalı vatandaşlarımız ne de baromuz Bölge Adliye Mahkemelerinin açılması için bir gayret göstermemiştir. Biz bu hususta çok ciddi gayret sarf ederek açılması yönünde adımlar atmakiçin aday olduk. Yine meslektaşlarımızın yerinden mustarip oldukları Sakarya Barosu binasını satmayı, yeni adliye binasının yeri belli oluncaya kadar Adapazarı merkezde bir yer kiralamayı ve meslektaşlarımızın hizmetine sunmayı düşündüğümüz için aday olduk. Buna benzer meslektaşlarımızın mesleki yaşamlarında çalışmalarını kolaylaştırmak için geliştirmiş olduğumuz birçok projeleri hayata geçirmek için aday olduk.

OLUMLU DÖNÜŞLER

- Adaylığınız hukuk camiasında nasıl karşılandı, ne gibi tepkiler aldınız?

Özellikle son iki dönemde Baromuzun çeşitli kademelerinde görev aldığımdan bu görevleri layıkıyla yerine getirdiğimi düşünen meslektaşlarımdan olumlu dönüşler olmuştur. Yine Sakarya Barosunda 1994 yılından buyana baro başkanlarının yeniden aday olmaması teamül haline gelmiştir. Bu teamülü iki başkanımız yıkmak için yeniden aday oldular ancak kazanamadılar. Bu yönüyle de birçok meslektaşım adaylığımı olumlu değerlendirmiştir.

SİYASET AVANTAJ

- Aynı zamanda AK Parti meclis üyesisiniz ve dolayısıyla aktif siyasetin içindesiniz. Bu durum sizin için avantaj mı yoksa dezavantaj mı?

Bu soruyu oy için soruyorsanız; bugüne kadar başkanlık yapmış başkanlarımıza bakıldığında her siyasi görüşten meslektaşımın aday olduğunu ve başkanlık yaptığını görüyoruz. Başkan oldukları dönemlere bakıldığında birçoğunun siyaset yapmadığı görülmektedir. Sakarya Barosu’ndaki tüm meslektaşlar az çok birbirini tanır. Bu sebeple meslektaşlarım baro başkanlığı seçimi için oy kullanırken adayın siyasi kimliğinden çok meslek için çalışıp çalışmayacağına bakarak oylarını kullanırlar. Eğer baro başkanlığının icrası sürecindeki durumu soruyorsanız; böyle bir göreve talip olan bir kişinin sadece mesleğiyle ilgili değil her yönüyle birikiminin olması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle siyasetin içinde ve sivil toplum kuruluşların içinde görev alınması kişinin sosyal olarak gelişmesine, birikim elde etmesine faydası olduğunu düşünüyorum. Bu yönüyle avantajı vardır.

‘DOĞRU’DAN TARAFIM

- Baro başkanı seçilmeniz halinde siyaseten taraf olacak mısınız?

Ben hayatım boyunca doğrunun yanında taraf olmaya gayret ettim. Adaletin yanında oldum ancak adaletin kimin için olduğuna bakmadım. Bu sebeple siyaseten taraf olmayı düşünmüyorum. Bu yöndeki sözümüzün doğruluğu başkan olmamız halinde yapacağımız icraatlarda ortaya çıkacaktır.

SAĞ-SOL SEÇİMİ DEĞİL

- Sizce seçimler bir sağ - sol mücadelesine sahne olacak mı?

Sakarya Barosu bu yönüyle birçok barodan ayrılır. Yukarıda da izah ettiğim üzere Sakarya Barosu’nda herkes birbirini tanır. Bu sebeple kesinlikle böyle bir durum söz konusu olmaz.

BARO MECLİSİ

- Başkan seçilmeniz halinde plan ve projeleriniz neler?

Yukarıda bir kısmını izah ettim. Ancak bir kısmını özetle söyleyecek olursak meslektaşlarımızın yasal sıkıntılarının birçoğunun çözüm yeri bizim 2 yılda bir yaptığımız genel kuruldur. Bu kurula getirilmeyen birçok sorunun çözülmesi mümkün değildir. Bu sebeple genel kurula sorunlarımızın çözüm yollarını gösterecek olan Baro Meclisi oluşturmayı düşünüyoruz. İşçi, genç ve kamu avukatlarımızın önündeki engelleri kaldırmayı düşünüyoruz. Meslektaşlarımızın Sakarya Üniversitesi ve hukuk fakültesi ile yüksekokullarda daha etkin görev alınmasını sağlamayı düşünüyoruz. Tüm komisyonlarımız çalıştırılarak çevreye duyarlı her türlü girişime sivil toplum örgütleri ile birlikte çözüm üretilecektir. Yinetrafik, tapu, SGK, gibi resmi kurumlarda yapılan işlemlerde, her türlü vekille temsil işleminin yalnızca avukatlar eliyle yapılabilmesinin sağlanmak, hukuk müşavirliği ve avukatlık hizmetinin tüm sermaye şirketleri için zorunlu hale getirilmesi ve bu zorunluluğun Sakarya Barosu tarafından daha etkin takip etmek, vekâletnamelerin avukatlar tarafından düzenlenmesi, vekâlet ile birlikte sözleşme şartları düzenlenmişse ilam niteliğinde olması, hukuk sigortasının ve mesleki sorumluluk sigortasının yaygınlaşması ve avukat erişimin özendirilmesi, kolaylaştırılması, hak sahibinin güvenceye alınması ile yargılama sürecinde avukatla temsilin yaygınlaştırılmasının sağlanması, bağlı çalışan avukatların baro aidatlarının çalıştıkları kurum tarafından ödenmesine yönelik çalışmalar yapmak ve hayata geçirmek, resmi kimlik hükmündeki avukatlık kimliğinin sorunsuz ve etkin şekilde bu niteliğe uygun olarak kullanılabilmesi ve mesleğin daha saygın olması,  CMK ve Adli Yardım Sistemi’nin daha verimli, etkin ve yeniden yapılandırılarak, mesleğe yakışır seviyede ücret ve koşullarda yapılmasını sağlamak, genç avukatların kendilerini geliştirmelerine destek vermek, yargının hangi tür düşünceden gelirse gelsin siyasallaşmasını ve vesayet altında alınmasının engelleyecek her türlü hukuki girişimde bulunmak, yargının bağımsız ve tarafsız olması için her türlü desteği vermek, çalışmada bulunmak, sayıları hızla çoğalan Hukuk Fakültelerine ve yetersiz eğitime karşı durmak, Staj Eğitimi Merkezi’ni (SEM) yeniden yapılandırarak staj süresine yayılan etkin staj yapılmasını sağlamak, böylece mesleğin ve meslektaşların yetişmesine, gelişimine katkı vermek projelerimizden bir kısmıdır.Birde baromuz adına her avukat arkadaşımızın kendisinin dikeceği bir ormanlık alan oluşturmak plan ve programlarımız arasındadır.

HİZMETİN ÜZERİNE KOLMAK

- Mevcut baro başkan ve yönetimini nasıl buluyorsunuz?

Yine baromuzun önemli teamüllerinden biride her yeni seçilen başkan bir önceki dönemin hizmetlerinin üzerine yeni hizmet eklemeyi taahhüt eder. Bu sebeple bende yukarıda kısaca izah ettiğim hususlarda meslektaşlarıma hizmet etmeyi düşünüyorum. Bunun haricindekileri ise değerli meslektaşlarım takdir edeceklerdir.

MESLEKİ REFLEKS

- Genel manada  baroların Türkiye genelinde muhalif bir yapısı var. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Bu sorunuzu siyasi muhaliflik değil de yaşananlara karşı duruş olarak algılıyorum. Buna göre cevap verecek olursak bunun birazda mesleki refleks olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki; meslektaşlarım işleri gereği olaylara çok yönlü bakabilmektedirler. Olaylardaki haksızlığı, hukuksuzluğu dile getirdiklerinde özellikle bunu birazda üst perdeden ifade ettiklerinde muhalif durmak kaçınılmaz olmaktadır. Bu hususunda olumlu ve gerekli olduğunu düşünüyorum.

SOSYAL SIKINTILAR

- Sizce avukatların temel sorun ve problemleri neler?

Birincisi mesleğe başlama sorunu; öncelikle çok fazla hukuk fakültesinin açılması, bu okullardaki hukuk eğitiminin düşük seviyede olması bizim önemli sıkıntılarımızdandır. Meslektaşlarımızın sayısının çok hızlı bir şekilde artması mesleğe başlamada ve mesleğin icrasında ciddi sıkıntılar çıkarmaktadır. Mesleğin başında bu işi yapamayan meslektaşlarımda ciddi sosyal sıkıntılar çekmektedir. Yine avukatlık mesleğinin yargı içindeki konumu da bizim için ciddi sıkıntıdır. Savunma makamı olarak yargının üç ayağından biri olarak ifade edilse de uygulamada birçok sıkıntılarla karşılaşmaktayız. İşimizi yapmaya çalıştığımız resmi kurumlarda bile maalesef kanunlardan doğan haklarımızı kullanırken bile birçok sıkıntılarla karşılaşmaktayız.

HAYIRLI OLSUN

- Buradan baro seçimlerinde oy kullanacak olanlara son olarak neler söylemek istersiniz?

Baro seçimimizin meslektaşlarımıza, baromuza ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Editör: Haber Merkezi