Bu şehrin en önemli projelerinden biridir tren yolunun yer altına alınması. Bir dönem tren garının taşınması meselesi tartışıldı şehrin merkezinde garın bulunmasının doğru olmadığı bu gerekçe ile Mithat paşa bölgesine naklinin doğru olacağı türünden tartışmalar oldu!

O gün de bu tartışma yanlıştı bugün de! Tren mevcut olduğu alana kadar mutlaka gelmeli, garı yerinde kalmalı idi! Bu hususta geçmişte bir-iki yazı yazdığımı hatırlarım, gar yerinde kalmalı!

Gelişmiş batı toplumlarında trenlerin şehir merkezine kadar geldiğine dair birçok örnek vardır. Diğer taraftan da tren bir şehrin gelişmişliğinin simgesidir, modern ulaşım aracıdır!

Batı toplumları ulaşım meselelerini bu sayede çözmüşlerdir, her kent için simgesel değerleri olmuştur. Benzeri örneği komşu İlimiz olan Eskişehir’de de görmek mümkün. Tren şehrin merkezine kadar girer ve istasyon şehrin merkezindedir. Tarih boyunca denenmiş ve pratik uygulamasından alınan sonuçlara göre gar binaları şehrin göbeğinde bırakılmıştır. Test edilen bir sonuca farklı sonuçlarla nihayete erdirme çabasını anlamakta hep zorluk çekmişimdir.

Bizde ki tek olumsuz karşılığı, güzergâhında dört adet geçit oluşturması! Garın taşınmasını dillendirenlerin öne sürdüğü gerekçe de hep bu olmuştur. Mazeretin trafik akışını olumsuz etkiliyor, o taktirde treni şehir dışına çıkaralım!

Gelişen teknoloji ve bilim sorgulanmadan, çözüm dair alternatifler oluşturmadan kolaycı bir yol alan taşıma fikrine sarılmak!

Dünya imar edilen alanları taşıma sistemi ile başka bölgelere nakledilebilme becerisini gösterirken, biz her zaman olduğu gibi kolaycı yolları seçmede zaman kaybetmeyiz!

Neyse ki bu yanlıştan dönüldü, bugün bize müjdeli haber olarak sunuldu!

Raylar yer altına alınacak, var olan dört geçit ortadan kalkacak ve bu sayede hem araç trafik akışı sağlanacak hem de moderni tenin temsili olan trenimiz şehrin merkezine kadar gelecek!

Dolayısıyla böylesi bir projeyi maceraya yem yapmadan hayata geçirmiş olacağız!

Ada treni tarihsel unvanını ve işlevini kaybetmemiş olacak. Bu şehirde yaşayan her yurttaşın ada treni hatırası mutlaka vardır ve bu hatıralar bu sayede geri kazanılmış olacak!

Çok önemli bir proje ve çok mutlu oldum, biran evvel projenin hayata geçmesi de bundan sonrası!

                                                                                                     [email protected]