Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere fiziksel ve duygusal açlıktan bahsetmek istiyorum. Sadece acıktığınızda mı yemek yersiniz? Duygu değişimleriniz sizi sağlıksız şeyler yemeye iter mi? Fiziksel olarak mı açsınız yoksa duygusal olarak mı? Peki nasıl ayırt edebilirsiniz? Gelin tüm bunları cevaplayalım.

Duygusal yeme davranışı, açlık hissinden ziyade yaşanan duygusal değişimlerden kaynaklı ortaya çıkar. Fiziksel açlık ise bunun tam tersine açlık hissi oluştuğunda meydana gelir ve bekletilebilir, ötelenebilir. Duygusal açlıkta bu durum şöyle ortaya çıkar. Kişi kendini üzgün, mutsuz, sinirli veya kızgın hissettiği bir anda içinde bir yemek yeme arzusu doğar. Böylece bu açlık bekletilebilir bir durumdan çok aslında o an duyguları bastırmak yerine kullanılır ve bekletilmez.

Duygusal yeme davranışına sahip bireyler duygu değişimi yaşadıkları anda hemen bir şeyler atıştırarak bu duyguları yatıştırmak isterler. Yani bu durum yedikleri besinlerden keyif alıp tadına vararak yemekten çok uzaktır. Genelde yapılan tercihler hamburger, pizza, cips, çikolata, abur cubur gibi sağlıksız seçimlerdir. Kişi o an neyi ne kadar yediğini farkedemeyebilir. Hatta bir koca cips paketini veya büyük boy bir pizzayı hızlıca bitirebilir. Bu boyutlar ve miktarlar çok daha fazla artabilir. Dolayısıyla duygusal yeme bittiğinde ardında suçluluk ve pişmanlık duygusu bırakır.

Fiziksel açlıkta bu durum bir önceki yapılan öğüne bağımlı olarak gerçekleşir. Açlık kendini yavaş yavaş belli eder ve hissedilir. İhtiyaç kaynaklı doğar. Özel olarak sağlıklı veya sağlıksız seçimler yaptırmaz. Aslında fiziksel açlıkta tercihler tamamen kişinin beslenme seçimlerine bağlıdır. Birçok besin fiziksel açlığı yatıştırabilir. Doygunluğa ulaşıldığı anda yeme isteği sonlanır ve yemeye devam edilmez.

Duygusal yeme de ise birey doygunluğa ulaşsa bile yemek yemeye ısrarla devam etmek isteyebilir. Bu gibi durumlar eğer çok sık olarak gerçekleşiyorsa bu da vücuda alınan fazla kaloriler anlamına gelir. Vücuda alınan her kalorinin fazlasının yağ olarak depolandığını unutmayın.

Yani fiziksel olarak açlık ve duygusal olarak açlık birbirinden ayırt edilmesi gereken iki ayrı açlık türüdür. Elbette ki yalnızca acıktığımızda değil bazen acıkmasak da keyif almak için bir şeyler yeriz. Fakat bunu özellikle üzüntü, stres, kızgınlık anlarında her defasında tekrarlıyor ve sakinleşene kadar yemeye devam ediyorsak, beyninizden bu anlarda sadece yemek yemek geçiyorsa o zaman duygusal yeme atakları yaşıyor olabilirsiniz.

Bu bilgiler doğrultusunda duygusal yeme ataklarınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bu konuda uzman bir psikologdan destek alın.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, iyi haftalar dilerim.

Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]