Kendisini gıda uzmanı, aşçı, danışman ve gurme olarak tanımlayan başarılı iş kadını Şengülay Yurtal, bize mesleğine başlama aşamasını ve onu başarıya taşıyan süreci aktardı.

Şengülay Yurtal iş hayatına atılmak isteyen kadınlara şu tavsiyelerde bulundu: “Kadın toplumda yer almak istiyorsa erkeklerden daha hızlı koşmak zorunda, bunu göze alamıyorsa girişimcilik zorlaşır. Girimcilik, işsizlik sorununun çözümü ve ekonomik büyümenin temel dinamosudur. Özellikle genç ve kadın nüfusunun üretime girmesi mutlak bir zenginlik yaratacaktır. Sakarya’da aslında kadını girişimci olarak ekonomi içinde görüyoruz ancak dağınık ve örgütsüz durumdalar ve sayıları çok yetersiz. Tarım, sanayi ve turizm alanında bu kadar zengin bir bölgede daha çok kadın girişimci olmalı. Bu bölgede kullanılabilecek pek çok kaynak var ve ekonomiye kazandırılmayı bekliyor.”
Şengülay Yurtal kimdir?
Ziraat mühendisi, gıda uzmanı, aşçı, danışman ve gurme olma yolunda ilerleyen yiyecek ve içecek işine gönül vermiş biriyim, 1968'de Afyonkarahisar'da doğdum. Evliyim ve bir çocuk annesiyim.
İş hayatına başlama sürecinizden bahsedebilir misiniz?
Sakarya'ya 21 yıl önce genç bir mühendis olarak geldim. Beyaz et sektöründe lider bir holdingde 13 yıl pek çok departmanda çalıştım ve burası hayatımın ikinci okulu oldu. Fakat içimdeki girişimci kıvılcım beni hiç rahat bırakmıyordu. Bir gün kendimi Çark Caddesi'nde iş kurmak için yer ararken buldum.
Gıda sektöründe çalışmıştım ve çocukluğumdan beri yemek sektörüne ilgili olmuştum. Adapazarı’nda ne yapabilirim diye bir analiz yaptığımda şimdi sayısı her gün artan, ancak o dönemde hiç olmayan dünya mutfakları ve Türk mutfağı içeren bir kafe ve restoran açmanın başarılı olacağından emindim. Ancak bu konuda bir eğitim almam gerekiyordu. Yine bana okul yolu gözüktü. İstanbul’da dünya mutfaklarıyla ilgili yiyecek içecek eğitimi alıp, bizzat dekore ettiğim şirin, sıcak, kaliteli bir işletme kurdum ve burası benim ilk göz ağrım oldu. Pek çok kişi bilir ki bu kafe bir efsane oldu Adapazarı nda…
Daha sonra İzmit ve Adapazarı’nda da denemelerim oldu. Ticari hayatta bazı kuralları buralarda yaşadığım tecrübelerle öğrendim.
Bu işe devam ederken ilimizdeki bazı bürokrat ve üst düzey ziyafetlerin yiyecek içeceklerini yapmam istenmişti. Bu alanda gösterdiğim başarı bana bir sektörün daha kapısını açtı. Davet, ziyafet ve organizasyon hizmetleri verdiğim bir iş kolu daha edindim.
Ayrıca edindiğim tecrübeleri ve iş prensibini bir araya getirerek de gıda sektörüne, restoran, otel, kafe vb. dekorasyon, konsept oluşturma, personel eğitimi vermeye başladım.
Şimdi danışmanlık ve organizasyon hizmetlerini yürüttüğüm bir işim var ve işimi çok seviyorum.
Girişimci kadın olarak sektörde yaşadığınız avantajlar dezavantajlar nelerdir?
Aslında erkek egemen toplumlarda kadın girişimci olmanın genel bir zorluğu var. İş çevresi her ne kadar kadını girişimci olarak kabulleniyorsa da, bazı durumlarda kadın olduğunuz için kapılar yüzünüze kapanabiliyor. Örneğin, iş için kiralık yer ararken 'Sen git kocan gelsin' sözlerine maruz kalmıştım.
Ayrıca kız çocuklarını erkek çocuklarından ayırt edilmediği ve kızların özellikle okutulduğu sevgi ve hoşgörünün asıl olduğu bir coğrafyada büyüdüğüm için hayata karşı bir cesaretim ve dik duruşum var. Zorluklara boyun eğmem. Kadın toplumda yer almak istiyorsa, erkeklerden daha hızlı koşmak zorunda bunu göze alamıyorsa, girişimcilik zorlaşır.
En zoru kadının eş ve anne olarak çok özel ve önemli görevleri var. Kadın ister çalışsın ister çalışmasın, evindeki bu kutsal görevlerini unutmamalıdır. Kendine ve ailesine evinde mutlu ve sağlıklı bir ortam oluşturmak zorundadır. Her kadın iş hayatına katılırken ailesinin de tam desteğini alsın. Tüm girişimci kadınlar gibi anlayış ve desteklerinden dolayı ben de aileme müteşekkirim.
Sakarya’da kadın girişimcilerin ve çalışanların durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Girimcilik işsizlik sorununun çözümü ve ekonomik büyümenin temel dinamosudur. Özellikle genç ve kadın nüfusunun üretime girmesi mutlak bir zenginlik yaratacaktır. Sakarya'da aslında kadını girişimci olarak ekonominin içinde görüyoruz ancak, dağınık ve örgütsüz durumdalar ve sayıları çok yetersiz. Tarım, sanayi ve turizm açısından bu kadar zengin bir bölgede daha çok kadın girişimci olmalı diye düşünüyorum...
Kadın girişimcilerin kendi platformlarıyla ilgili STK’larda bulunup çalışmalar yapması gerekir. Bu konuda ilimizde benim de içinde bulunduğum TOBB'ye bağlı SATSO bünyesinde Kadın Girişimciler Kurulu var ve bu yıl kurulumuz daha da genişleyecek. Sakaryalı girişimci kadınlar bu kurulda ortak platformda çalışma fırsatı bulacaklar.
Sizce Sakarya ekonomisine kadının katkısı yeterli düzeyde mi?
Kadınlar Sakarya'da daha çok alanda ekonomiye katkıda bulunmalı ve dinamiklerini ortaya çıkarmalıdır. İsteyen her kadın kendi profiline uygun bir iş yaratabilir. Bu bölgede kullanılabilecek pek çok kaynak var ve ekonomiye katılmayı bekliyor.
Kadın istihdamını arttırmak için neler yapılmalı?
Kadını iş hayatına çekebilmek için öncelikle onu evden çıkarmak ve sosyal hayatın içinde olmasını sağlamak gerek. Sonraki adım ise yeteneği, imkanları ve isteği doğrultusunda kadını ekonomiye kazandırmak...
Kadın istihdamını artırmak için aslında son yıllarda kadınlarla ilgili pek çok iyileştirmeler yapıldı. Birçok pozitif ayırımcılık sağlandı. Kadınların buna sahip çıkması gerekir. Öncelikle biz kadınlar birbirimize sahip çıkmalı ve destek olmalıyız. Aileler bu konuda eğitilmeli ve daha lise yıllarında çocuklarımızı iş ve çalışma hayatına hazırlamalıyız.
Sizi iş hayatında başarılı kılan etkenler nelerdir?
Beni iş hayatında başarılı kılan kararlı, azimli, yılmayan, dürüst, çalışkan ve risk alan yönlerim olmuştur. Çocukluğumdan beri hep çok çalışkan, dik duruşlu ve sosyal biri oldum. Her zaman en iyisini yapmaya çalıştım. Doğru bildiğim yolda ilerledim. En önemlisi gerek annem ve babam gerek eşim ve kızım hep destekçim oldu.
Ülkemizde başarılı bulduğunuz kadın girişimciler var mı?
Çok başarılı iş kadınları var. Hepsiyle gurur duymalıyız ve örnek almalıyız. Hepimizin artık yakından tanıdığı Aynur Bektaş, Gülden Yılmaz, Güler Sabancı, Ümit Boyner…
İş hayatında başarılı olmak isteyen kadınlara önerileriniz nelerdir?
Herkes kendi elmas tarlası üzerinde oturur. Her insanın başarılı olduğu, istediği, yetenekli olduğu bir alan vardır. Öncelikle bunu aramalı ve bulmalıdır. Üretmek için kaynakları aramalı ve bir araya getirmelidir. Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez.
RÖPORTAJ: Mine KÖSE

Editör: Haber Merkezi