Lige istediği gibi başlayamayan ve ilk 5 maçta 5 mağlubiyet alan, ardından toparlanan ve üst üste 3 maç kazanan ve en önemlisi bu maçlardan birinde Anadolu Efes gibi hem Euroleague hem de Basketbol Süper Ligi’nde zirveye oynayan bir ekibi mağlup eden Büyükşehir Basketbol Avrupa kupasında sorun yaşamaya devam etti.  Europe Cup A Grubu 3. karşılaşmasında deplasmanda Oradea karşılaştık ve maalesef 3 saniye kala yediğimiz basket ile maçı kaybettik.  Maça hem çok kötü bir hücum performansı ile hem de çok kötü bir savunma performansı ile başladık.  İlk çeyrekte 10 dakikada 14 sayı bulabilirken ikinci çeyrekte de 15 sayı bulabildik ve devreyi 29 sayı ile kapattık. İlk 5 başlayan oyuncuların dışında kenardan gelen oyuncular hiç bench katkısı veremedi desek yeridir. Konuya sadece sayı olarak bakmasak bile savunmada da bu oyunculardan katkı almakta zorlandık.

İkinci yarıda hücum sorununu çözdük.

Koca ilk yarıda 29 sayı atan Sakarya Büyükşehir ikinci devrede sadece üçüncü çeyrekte 29 sayı attı.  Son periyotta da 26 sayı bulan dev adamlar hücum sorununu çözdü çözmesine de savunma sorunu gittikçe büyüdü. İlk devrede rakibinden 40 sayı yiyen Adatıp ikinci yarıda da 46 sayı yedi. Anadolu Efes karşılaşmasında gösterdiğimiz savunma konsantrasyonumuzun çeyreğini bile sahaya yansıtamadık maalesef. İkinci yarıda uyandık ama bizim için geç oldu.

Trajik bir şekilde bitti maç.

Önce Dougles’ın 3’lüğü ile bitme 4 saniye kala eşitliği sağladık. Maç tam uzatmaya gidecek derken ise bütün maç durdurmakta zorlandığımız Richard sahneye çıkarak ev sahibi ekip adına maçı kazandıran basketi attı. Son savunmayı yapan Dougles’a da kızamıyorum. Çok iyi savunma yaptı ama el üstünden buldu Richard sayıyı. Grupta da 2 mağlubiyet 1 galibiyet ile 3.sırada kaldık.

Maçı kaybettik kaybetmesine ama daha önemli sorunlar dikkat çekti. Sezonun başından beri zaten tartışılan kenar katkısı bu karşılaşmada iyice ayyuka çıktı. Adatıp Sakarya Büyükşehir Basketbol bulduğu 84 sayıdan sadece 7’si kenardan gelen oyunculardan geldi. Geri kalan 77 sayı ilk 5 başlayan 4 yabancıdan geldi. Salumu, Dougles, Nnoko ve Etou 77 sayı bularak skor yükünü çekti. İlk 5 başlayan Herndon ise 6 saha içi, 2 de serbest atış olmak üzere 8 atışında isabet sağlayamadı. Kenardan gelen Wilbekin 3 dakika 0 sayı, Şafak Edge 8 dakika 0 sayı, Burak Eşlik 6 dakika 2 sayı Alp Karahan 18 dakika 3 sayı, Uğur Dokuyan 5 dakika 2 sayı ve Mustafa Kırcalı 3 dakika 0 sayı ile maçı tamamladı. Şunu da belirtmek lazım tabi, bu oyuncular 2/8 ile oynadı sadece ve süre aldıkları zamanlarda fazla şut kullanmadı.

Bir sezon böyle bitmez gibi geliyor. 4 oyuncu ile nereye kadar oynarız veya nereye kadar maç kazanırız bilemiyorum.  Salumu, Dougles, Nnoko ve Etou iyi performanslar gösteriyor gerçekten. Ama bu performanslara yan parçalarda dahil edilmedikçe işler sıkıntıya girecek günden güne.

Oyuncuların aldıkları sürelere de değinmek gerekirse Salumu 37 dakika 47 saniye oyunda kaldı. Dougles ise 36 dakika oynadı. Etou da 33. Bunlar çok yüksek süreler. Geçtiğimiz sezon Koç Selçuk Ernak’ın elinde yan parçalar vardı ve süreleri çok iyi bir şekilde dağıtıyordu. Ama bu sene onun da eli kolu bağlı gibi. İzzet ve Kerem’in sakatlığı ve Cem Şekeroğlu’nun gitmesi ile uzun rotasyonu iyice daraldı. Nnoko’yu dinlendirirken Herndon 5 numaraya geçiyor ve Etou 4 numaraya çekiliyor. Herndon 5 numara için hem zayıf hem de yavaş kalıyor. Savunmada sertliği sevmediği ise zaten apaçık ortada. Genç oyuncu Mustafa da süre alamayınca pota altı tam bir çıkmaza dönüşüyor. İzzet gelene kadar bu sıkıntıyı yaşamaya devam ederiz gibi duruyor. 

Karşılaşmada uzun rotasyonunda sıkıntı yaşamamıza rağmen iyi ribaunt aldığımızı da söyleyebilirim.  İlk yarıda 12 hücum ribaundu alırken 5 hücum ribaundu verdik. İkinci devrede ise 6 hücum ribaundu aldık ve rakibe hiç hücum ribaundu vermedik. Maç genelinde de 23 savunma 18 hücum ribaundu aldık ve rakibe karşı ribauntlarda 41-25’lik üstünlük sağladık. Özellikle Salumu 8, Dougles 5 ribaunt alarak bu alanda da takıma katkı verdi. Etou 26 sayı 10 ribaunt, Nnoko 11 sayı 10 ribaunt ile takıma Double-Double yaptı.

Takımın ortaya koyduğu karakterden memnun kaldığımı söyleyebilirim ama. Ne olursa olsun ilk maçlarda olduğu gibi maçtan kopmuyoruz. Sezonun başında yaşadığımız gibi geriye düşünce oyun disiplininden vazgeçmiyoruz. Savunmayı sertleştirdiğimizde ve adam değişimlerini iyi yaptığımızda oyunumuzda daha iyiye gidecektir. Dougles ve Salumu’nun liderliği, sakatlıkların da geri gelmesi ile beraber bu takım Avrupa’da gruptan çıkar, ligde de Play-Off oynar. Taraftarımız takımın ve Selçuk Ernak’ın arkasında dursun. Salon her maç dolsun. Bu seviyelere kolay gelinmiyor, kolay da kaybetmeyelim..