2019’un son çeyreğine yaklaşmışken inişli çıkışlı ekonomimiz devam diyor. Fakat bizleri 2020’de farklı senaryolar bekliyor gibi duruyor.
Daha önce de belirttiğimiz gibi 2020’de konut fiyatları %15-20 zamlı bir şekilde yansıyacaktır.
Zorunlu deprem sigortasına da (DASK) zam geldi, risk değerlemesinde birinci sırada yer alan konutlarda asgari prim 90 TL’den 110 TL’ye, ikinci sıradaki konutlarda 70 TL’den 80 TL’ye üçüncü sıradaki konutlar ise 55 TL’den 60 TL’ye çıkarıldı.
Tapu harcı ise % 3 olarak 843 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2019’a kadar uzatılmıştı. Herhangi bir değişiklik olmaz ise 2020’de tapu harcı % 4 olarak devam edecek. (Ben bu konuya çok değindim, çok fazla tapu harcı ödüyoruz, düzenleme şart, yani en azından ilk kez ev alacak kişilerden tapu harcı oranı % 1 oranlarında alınsa veya bu tarz düzenlemelerin getirilmesi şart)
İlerleyen dönemlerde yabancı yatırımcıların daha da artması bekleniyor. Bu tezin de aslında en büyük kanıtı yaz sezonunda yabancı yatırımcılara satılan konutlardır, istatistik raporlarından yabancı yatırımcıları çıkaracak olursak durum hiç de iç açıcı değil.
2020’de inşaat sektörünü bunlar bekliyor, sanırım inşaat sektörü de destek bekliyor. Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle…