2019 yılında son derece zorlu bir dönemden geçen ve Haziran ayında başlayan faiz indirimleri ile toparlanma sürecine giren inşaat ve gayrimenkul sektörü 2020 yılından oldukça umutlu.

Türkiye ekonomisinin yeni bir denge arayışında olduğu bir dönemde, 2020 yılının genel ekonomide ve sektörümüzde tam anlamıyla bir dengelenme yılı olacağını düşünüyorum.

Artık var olma, pazar payı kaybetmeme, kârlılıklardan fedakârlık yapmak gibi kavramların dışında sürdürülebilir karlılık, stratejik planlama ve doğru risk yönetimi gibi kavramlar ön planda olacaktır. Sektörde bilgi/birikim ve mali yeterliliği olmayan firmaların elendiği ve pazardan çekildiği bir yol alacağı da açıktır.

 Bu sektöre yeni giren birçok firma artık yok. Ruhsat rakamlarına da baktığınızda %50-%60 arasında bir düşüş olduğunu görebilirsiniz. Gerçekten bu işi bilen ve yapabilen markalar işine devam edecek, arzın düşmesi ve talebin aynı kalması ile birlikte stok erime hızı ciddi oranda artacaktır. Özellikle yabancıya satışın, farklı pazarların da devreye girmesi ile birlikte, 50.000 gibi rakamların üzerine çıkacağını da tahmin ediyoruz. İç piyasadaki faiz oranlarındaki düşüşün korunması ile birlikte, yeni projelerin doğru alanda ve doğru şekilde geliştirmesi sonucunda satışların da 2019’a göre hem birinci el hem de ikinci el piyasasında artarak devam edeceğinizi düşünüyorum.

Ayrıca 2020 yılında ; “Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı” önümüzdeki yılın ilk yarısında artık tapu müdürlüklerine gitmeden e-Devlet üzerinden alınabilecek.

 Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..